6 sätt att bli bättre på att hävda dig & få det du vill ha

get-what-you-want

Precis som vilken färdighet som helst, är du antingen född med en förmåga att vara bestämd och det är helt naturligt för dig eller inte. Alla vi som inte har den förmågan i blodet måste jobba på att bli bättre på det. Dock är det givetvis ingenting att skämmas över. Vissa människor är helt enkelt inte säkra i sig själva eller så tycker de inte att de förtjänar att sträva efter de saker de vill ha.

Här är sex sätt du kan presentera dig själv på ett mer bestämt sätt och få din plats i solen.

Börja litet.

Trots att du kanske känner för att köra hårt och kräva allt på en gång, är det tyvärr så att saker och ting fungerar inte på detta vis och du måste ta det lugnt. Precis som allt annat vill du börja med att framföra mindre önskningar, så som att be folk om att plocka upp efter sig själva eller be någon att inte prata över dig. Det kan vara jobbigt till en början, men du kommer snabbt att lära dig hur du ska tala så att andra hör och kräva dessa mindre saker utan större problem.

Bli bekväm med att säga “nej”.

Att hävda sig betyder att gå efter det du vill ha, men även att sluta göra saker du inte trivs med. Det är viktigt att säga nej till folk då och då för du kan inte vara allt för alla och fortfarande ha tid över för dig själv. Det är ok att säga till folk att du kan inte göra någonting oavsett om du har tid till det eller inte.

Skippa skuldkänslorna.

Om du inte känner för att göra någonting, då ska du bara säga det rakt ut. Du borde inte känna dig skyldig bara för att du säger nej till någon när de ber dig att göra någonting, helt enkelt för att du är inte van att säga nej. Om du vill stanna hemma och läsa vidare i din favoritbok, gör det. Du behöver inte vara i farten för andras skulle hela tiden.

Uttryck dina känslor.

Försök att alltid få igenom hur du känner dig när du är med folk. Du kan inte anta att andra kan läsa dina tankar och veta vad det är du vill med dem. Det är upp till dig att tala om för dem vad du vill och behöver från dem.

Läs på vad det innebär att hävda sig.

När vi tänker på att hävda sig, antar de flesta att det handlar om att vara påstridig och krävande. Det stämmer inte alltid och det är faktiskt möjligt att hävda sig utan att vara för krävande. Du borde också vara välinformerad om hur du förbereder dig för specifika situationer och lär dig hantera de där automatiska reaktionerna som ibland ger oönskade resultat.

Säg som det är.

När du pratar med andra öppet och ärligt, kommer de att respektera dig så mycket mer än om du undviker att vara rak på sak. Bestämda människor använder taktfullhet när de ska tala om för andra vad de vill ha gjort och eftersom andra då har respekt för dig, kommer de att vara mer benägna att ge med sig. Kom ihåg att det handlar om hur du pratar med andra och ditt sätt att vara när du agerar bestämt.