Varför denna twist på 80/20 regeln gör par lyckligare

80-20-Rule

Oavsett om du känner till regeln eller inte, är sanningen den att de flesta förhållanden kommer bara att ge dig 80% av allt det du behöver/vill ha i ett förhållande och du går alltså “miste” om 20% av det du vill ha. Tyvärr är det ofta så att det är denna lilla procentandel som saknas i förhållandet som tenderar att leda till att en av parterna är otrogen, och därmed potentiellt förstör en annars rakt igenom bra relation.

Men varför? Varför är det så att folk vill så hemskt gärna ha de andra 20%? Är det verkligen så viktigt att din partner kan Shakespeare eller har sprungit maraton? Eller kanske är sanningen den att du är inte nöjd med dig själv och du söker någon som ska få dig att känna dig bra och nöjd med den du är.

I de flesta förhållandena är 80% av de problem vi har med andra människor i våra liv är faktiskt samma problem som vi har med varandra och 20% av problemen är kopplade till förhållandet i sig. Just precis, de flesta av problemen som du upplever i din relation är dina egna.

För att få 80/20 regeln att fungera för dig måste du först hantera dina egna problem innan du ens kan börja fundera på att ta dig an de 20% som handlar med om ert förhållande; detta för att om du inte gör det kommer du att försöka ta dig igenom de ständigt ökande 80% som aldrig tar slut och du kommer aldrig att kunna skapa ett meningsfullt förhållande.

Då är det dags för oss att prata om de män och kvinnor du dejtar. Båda könen beter sig på ett sätt som kan ibland vara lite väl på offensiven, men sättet du relaterar till dem när de är offensiva beror inte på hur de agerar, utan det har allt att göra med hur du väljer att relatera till dem. Du kan inte diktera hur en annan människa ska eller inte ska bete sig, då deras handlingar är deras egna. Du har bara kontroll över hur du tolkar deras beteende och hur du reagerar på dem.

Detta gäller vad de säger. Ibland kan de säga någonting och det hänger helt på hur du tolkar det de har sagt vilket kan boosta eller bryta ett samtal eller till och med ett förhållande. Du måste vända dig inåt och kolla med dig själv och inse att det du tolkar kommer inte alltid att vara samma, beroende på vad det är för situation.

Så nästa gång du finner dig i en förhållande-relaterad situation, det kan vara en platonisk eller en romantisk relation, och du ser att saker och ting utvecklas i negativt ljus, försök att utvärdera det som händer inom dig själv och bara observera. När du gör det kommer du att på ett bättre sätt kunna bedöma situationen och kanske till och med närma dig den med en bit spänning eller humor.

Om du verkligen vill bygga ett långvarigt förhållande, måste du jobba på de 80% som utgör dina inre strider som du väljer att undvika, innan du kan ens börja hoppas på att reda ut de 20% som hör till förhållandekrångel. Bara tänk på att de 20% kräver din partners medverkan för det tar två att dansa tango och du är i ett partnerskap. Om ni två tycker att det är svårt att jobba igenom era problem, kan ni alltid utforska möjligheten att söka hjälp utanför. Ibland är det bara så att man behöver en utomståendes perspektiv för att få insyn i det som kan vara fel.